“He vist coses que vosaltres els humans no us creuríeu mai de la vida. He vist com atacaven naus incendiades més enllà d’Orió. He vist raigs-C que brillen en la foscor de la Porta de Tannhäuser. He vist el BBF sense cues i amb taules lliures…”

BBF 2018Doncs sí, fer una escapada el divendres al migdia després de la inauguració, i diumenge a la tarda quan lliuren els premis del Challenge, amb aquella sensació de final de cap de setmana hivernal, de recollir, tancar la barraqueta i cartells de “Sold out” et permet viure un BBF sense aglomeracions, cues ni mal d’esquena per estar tota l’estona dret.

Per sort la diferència de preu entre l’entrada d’un dia o dels tres dies és insignificant i et permet tornar al festival quan vulguis per viure diferents BBFs.

Les xifres del BBF

Aquest any es repetia ubicació a La Farga de l’Hospitalet, i amb xifres de participants superiors any rere any.

Anem per les xifres:

Quasi 500 cerveses participants de 273 cerveseres de 26 països diferents.

En el “Meet the Brewer” (MTB), una barra autònoma on podies conèixer els elaboradors, 18 cervesers han estat servint les seves pròpies cerveses.

33.000 visitants. El que suposa un cert estancament. El 2015, encara a les Drassanes, ja eren 30.000 visitants.

BBF dissabte

40 expositors i 500 cites professionals en el BBFPro. Totes les activitats, tallers, xerrades, tastets… amb l’aforament ple. Col·laboracions amb altres festivals i alguna que altra gran cervesera. Actuacions per atraure el públic familiar, etc.

Barcelona Beer Challenge 20181000 cerveses inscrites en el Barcelona Beer Challenge, en 64 categories diferents. De cada categoria hi ha medalla d’or, plata i bronze i algunes han quedat desertes. El que em duu a pensar que en certes categories no hi deu haver competència. M’agradaria saber quantes cerveses optaven a cada guardó. I quina llàstima que només es puguin tastar unes poques d’elles en les aixetes del BBF, en el poc marge de temps des del lliurament dels premis i el tancament de la fira.

Les més valorades han estat Il Birrificio di Cagliari, Brew & Roll de Navarra (que l’any passat va ser la millor novell), Nómada, etc. I Bionoc, que ha acaparat les tres medalles de la categoria Wild Specialty Beer. Wylie Brewery, de Sitges, ha estat guardonada com la millor cervesera novell.

En aquest enllaç està la llista dels guardonats http://barcelonabeerchallenge.com/premis-2018

L’edició especial d’enguany

The AlchemistThe Alchemist ha pres el relleu de Mikkeller, Evil Twin, Stilwater i Stone per elaborar l’edició especial inspirada en el festival.

És La cervesera creadora de Heady Topper, la que per molts és la millor IPA mai feta. Les cerveses de la sèrie de Skadoosh són IPAs molt reconegudes, però no hi ha dos lots iguals. Segons el moment de l’any es fan amb una combinació de llúpols o altre. “A kind of a rotating IPA” com diuen ells. Per cert, la paraula Skadoosh sembla ser un terme kunfupandià que anticipa una patacada, així que ja us podeu imaginar com és de llupolada la cervesa.

En el canal de youtube de The Alchemist trobareu vídeos de cada elaboració que fan. Aquí teniu el de l’Skadoosh XVII, la del Barcelona Beer Festival:

The Alchemist Skadoosh BBF18 Special Edition • <a style="font-size:0.8em;" href="https://www.flickr.com/photos/pep_tf/39950718475/" target="_blank">View on Flickr</a>La majoria de les anteriors Skadoosh eren single hop de llúpol en pols. Aquesta està feta amb Simcoe, Columbus i Mosaic en pols, amb dry hopping de Mosaic, Idaho Seven i Columbus. I no és tèrbola, a contracorrent amb les NEIPA tan en voga.

Llúpol en polsUn parèntesi: El llúpol en pols és l’última (o penúltima) innovació. Refredar el llúpol amb nitrogen líquid per separar la lupulina de les fulles i tiges. Es concentren les resines i olis obtenint un 20% d’alfa-àcids, el doble que en els pellets convencionals. I no s’obtenen sabors de clorofil·la o herbacis. Al final deixo alguns enllaços que ho expliquen millor.

Les cerveses del BBF

Particularment trobo a faltar les quatre cerveses que el BBF encarregava a elaboradors locals dedicades a cada ingredient: aigua, malta, llúpol i llevat. Em sembla que encara tenia prou recorregut amb tots els invents que es fan últimament.

I també trobo a faltar no activar tota la part de homebrewing. La part professional està bé, però hi ha molts homebrewers en aquesta fira que s’abocarien a expositors d’equipament casolà.

Respecte a les cerveses presents potser n’hi havia poques d’experimentals, rareses espectaculars, o edicions especials fetes per l’ocasió davant de tantes tradicionals i que ja estan al mercat.

Humalove / Kallio Crema Catalana • <a style="font-size:0.8em;" href="https://www.flickr.com/photos/pep_tf/26979756628/" target="_blank">View on Flickr</a>Guineu No Barley No Wine • <a style="font-size:0.8em;" href="https://www.flickr.com/photos/pep_tf/40180457804/" target="_blank">View on Flickr</a>BBF Hops & Hopes 2018 • <a style="font-size:0.8em;" href="https://www.flickr.com/photos/pep_tf/40141242394/" target="_blank">View on Flickr</a>A part de la Skadoosh, destacar la Guineu No Barley No Wine, una cervesa experimental, definida com Imperial Grape Ale, amb most de raïm Macabeu que estava boníssima. La Pale English anomenada Hops & Hopes 2018 sota denominació del Barcelona Beer Festival elaborada a Ales Agullons. I la impressionant col·laboració entre Humalove i Kallio pel BBF, una Imperial Brown anomenada Crema Catalana feta amb espècies d’Indonèsia: Coriandre de Toraja, Kemangi-lime basil de Selayar i Vainilla de Bali. Quasi es pot mastegar com unes postres, gust a sucre, sucre cremat, coca de vidre…

I un suggeriment. La pissarra on s’indica les cerveses disponibles i els escrivents, la campana, etc. tenen molt d’encant i s’hauria de continuar fent. Però a més a més, no es podria consultar pel web o amb una aplicació si està punxada una cervesa i on? Però en general és una fira rodona, genial!!

 
 
Per saber-ne més:
 

33.000 persones passen pel millor Beer Festival

Premis 2018 Barcelona Beer Challenge

Skadoosh XVII 03.09.18 BCN Beer Festival

Washington Post: This concentrated hop powder is making brewers go crazy

Cryo Hops: Designed for Enhanced Flavor, Aroma & Yield

Cryo Hops, una nueva presentación de lúpulo desarrollada por YCH Hops