Dissabte passat vam tenir el plaer d’assistir a una visita i maridatge organitzat per Art Cervecers en la seva masia i fàbrica de Can Partegàs, a Canovelles, a la plana del Vallès. El propòsit era transmetre la filosofia que impulsa el projecte, i certament que ho van aconseguir.

Art Cervecers masiaVal a dir que Art Cervecers ha estat un dels precursors de l’expansió de la cervesa artesana a casa nostra. Quan van concebre la idea el 2006 n’eren uns dels pioners. Després d’anys de bregar per aconseguir els permisos per iniciar l’activitat en un entorn rural, la fàbrica es va inaugurar el 2009. Llavors ben just hi havia una desena d’elaboradors de cervesa artesana a Catalunya. Actualment hi ha uns 90 productors amb fàbrica pròpia i uns 240 entre marquistes, nòmades, etc.

Un projecte que integra en tots els aspectes les particularitats del territori, dels ingredients de proximitat i tot allò que pot fer singulars les seves cerveses reinterpretant els estils tradicionals. Començant per la masia de Can Partegàs que van recuperar d’un estat ruïnós tot conservant l’ús agrícola dels camps de cultiu que l’envolten.Art Matilda • <a style="font-size:0.8em;" href="https://www.flickr.com/photos/pep_tf/10390490913/" target="_blank">View on Flickr</a>Art Blanca • <a style="font-size:0.8em;" href="https://www.flickr.com/photos/pep_tf/35289533596/" target="_blank">View on Flickr</a>Art Toc d'Espelta • <a style="font-size:0.8em;" href="https://www.flickr.com/photos/pep_tf/7061916249/" target="_blank">View on Flickr</a> I de la darrera habitant de la masia, la Matilda, a qui han dedicat una Wild Ale, una cervesa de fermentació espontània fermentada per les “Matildes”, els microorganismes de l’ambient de Can Partegàs. També l’espelta ecològica de l’espai rural de Gallecs que utilitzen en alguna de les seves cerveses, o la farina de garrofa. Fins els cultius en el laboratori (àrea particular d’Albert Tintó, un dels socis fundadors) dels llevats de la varietat escollida per a cada cervesa. O l’ús per elaborar cervesa de pa d’espelta sobrer de la forneria Bargalló d’Arenys de Mar, que suposa una quarta part del cereal de la seva Saison.

Art Cervesers instal·lacionsEns va explicar Joan Rota (soci cofundador d’Art Cervesers) que la fàbrica de Can Partegàs està arribant al seu límit productiu i la preveuen ampliar en el Clúster de la Cervesa Artesana que s’està projectant a Can Malè, a Lliçà d’Amunt. Una aposta ambiciosa que suposa la creació del Consorci Català de la Cervesa Artesana amb participació de l’Ajuntament de Lliçà d’Amunt i empreses vinculades al sector de la cervesa artesana interessades a tenir la seu social o les instal·lacions productives a Can Malé. La missió d’aquest Consorci consistiria en la investigació, experimentació i formació de futurs empresaris i productors d’aquest producte, així com contribuir en el desenvolupament i la dinamització del sector de la cervesa artesana. Però Can Partegàs no posaria fi a l’activitat, sinó que s’hi elaborarien lots de cerveses experimentals i s’hi continuarà difonent la cultura de la cervesa artesana.

La tasca de difondre la cultura de la cervesa artesana va més enllà de simplement l’elaboració i comercialització de la cervesa artesana. Això s’evidencia en les prioritats de l’empresa: anteposen crear un producte diferenciat, singular, autòcton, que tingui sentit amb el territori, cuidant la distribució local, abans que tractar de reproduir productes similars a tants d’altres i distribuir-los sense control de les condicions en que arribaran al client final.

Art Cervesers activitatsEn les instal·lacions actuals es realitzen cursos, activitats i degustacions. Jo mateix hi havia estat en un taller del curs de Fonaments Tècnics de l’Elaboració de Cervesa de la Universitat d’Alacant del que l’Albert Tintó és un dels professors. També potencien l’àrea de Control de Qualitat sobre els ingredients i producte acabat (amb el carismàtic Albert Barrachina), i la de Recerca i Desenvolupament amb projectes que han donat aplicacions pràctiques com dur a terme la proposta de la Plataforma per l’Aprofitament dels Aliments (PAA) per l’ús de pa sobrer per elaborar cervesa.

Un altre dels aspectes culturals i locals que integra és la gastronomia, mirant de difondre la cervesa com un producte gastronòmic, de taula, un acompanyament per a qualsevol àpat com és el vi. Sovintegen les col·laboracions amb el somellier Edgar Rodríguez i el xef Toni Romero del restaurant El Racó d’en Cesc. I els maridatges creats per la Natàlia Martínez, de la família d’Art Cervesers, de plats elaborats amb productes de proximitat i de temporada i, com no podia ser d’altra manera, amb les seves pròpies cerveses com un més dels ingredients.

Així vam gaudir de cadascuna de les cerveses d’Art Cervesers acompanyades pels plats elaborats amb la mateixa cervesa, una afinitat pensada per potenciar-ne les seves característiques.

Entrants amb Art BlancaLa primera va ser l’Art Blanca, la cervesa d’espelta, cosina de les cerveses de blat, tèrbola, amb aroma a plàtan i clau, lleugerament àcida i refrescant. Amb ella estaven fets els entrants: pa de coca de Blanca amb tomàquet i formatge de La Cleda, seitons marinats en Blanca i maduixes amb balsàmic de Fosca (la seva Oatmeal Stout), calamars en Orly de Blanca i farina d’Espelta de Gallecs amb una maionesa de llúpol prou amargant.

A continuació l’Art Orus, una Marzen Lager, la típica cervesa de l’Oktoberfest, amb aroma i gust de pa i crosta de pa, de final sec, maridada com si fos crostons amb la crema de carbassa amb Ours, oli de llúpol i crostons de Fosca.

Broqueta Art CoureL’Art Coure, la cervesa d’hivern de 8,3%, efervescent i dolça, quasi melassa, servida amb una broqueta de gamba amb reducció i escuma de Coure. Una combinació molt ben trobada.

Plats Art La IndianaL’Art La Indiana, una IPA amb garrofa d’agradable caràcter maltós i a licor, amb tot un encert: llenties de Gallecs guisades amb La Indiana amb foie de Can Manent. Les seguia l’entranya a la brasa marinada 48 hores amb La Indiana i chimichurri acompanyada amb patates i carxofes a la Franceska, la seva Steam Pilsner feta amb maltes i llúpols propis de la Pilsner, llevat californià i dry-hopping de vigorós llúpol neozelandès.

Postres Art FoscaI per acabar L’Art Fosca, l’Oatmeal Stout, gustos torrefactes amb la sedositat de la civada que combina perfectament amb la selecció de postres: trufes de garrofa a la Indiana, tiramisú de Fosca, Pinya a La Indiana i tupí d’Indiana de guarda i bundt de Fosca. En aquests postres el cacau és substituït per la farina de garrofa i el cafè per malt d’ordi torrat, el roasted barley.

Art La Indiana de Guarda • <a style="font-size:0.8em;" href="https://www.flickr.com/photos/pep_tf/40692338242/" target="_blank">View on Flickr</a>I com a final de festa no previst, un tast de la fabulosa La Indiana de Guarda, la IPA envellida 4 anys en ampolla, amb un aroma i gust molt agradable a moscatell, amb menys cos i carbonatació que l’original, molt rodona i amansida. Ben bé una cervesa absolutament diferent que la que havia estat en origen.

La cervesa que no vam poder tastar és l’Art 9Hores, una Saison típica de Valònia però feta amb pa i aromatitzada amb tarongina i marialluïsa. La 9Hores deu el seu nom a una de les pauses que tenien els treballadors del camp per refer-se, si haguessin pogut, amb una cervesa de temporada com aquesta. Una cervesa rural molt en la línia de la filosofia d’Art Cervesers. Haurem d’esperar a tastar-la aquest divendres en el BBF!!

 
 

Per saber-ne més:

 

Espai rural de Gallecs
Diferències entre l’espelta i el blat
La 9Hores, una iniciativa per a reduir el malbaratament d’aliments
La 9Hores, una Saison feta amb pa, la nova cervesa d’estiu d’Art
El secret de la fermentació de la cervesa
Es signa el conveni de compromís per a la creació del futur consorci català de la cervesa artesana a Can Malé