Koetsiersglas és el nom que rep el got del cotxer. És una copa de cervesa sense peu, però amb un suport de fusta per a mantenir-lo dret.

Foto got de la cervesa Kwak

Cada cervesa pot tenir el seu propi got. Ja sigui un disseny tradicional amb el nom de la marca o algun altre més peculiar, lligat a un estil de cervesa, a motius històrics, etc.

El Koetsiersglas entra dins d’aquest últims. És característic de la cervesa Kwak i el seu peculiar disseny té una raó de ser.

La història de Pauwel Kwak

El got de cervesa Kwak es remunta al segle XVIII, una època en què la gent es desplaçava amb cavalls i carruatges. Els carruatges és el motiu pel que es va inventar aquest got tan singular.

En aquella època Pauwel Kwak tenia la posada ‘De Hoorn’ a la zona de Dendermonde, a Flandes, en el camí entre Mechelen i Gent, on els cotxes de cavalls s’aturaven per un descans. Així mateix elaborava la seva pròpia cervesa, que era fosca i pesada.

Els passatgers dels carruatges podien entrar a la posada a prendre una copa, però el Codi Napoleònic va dictaminar que els conductors havien de quedar-se amb els cavalls. Per tant, no se’ls permetia deixar el cotxe per sadollar-se amb cervesa.

Fotografies del Koetsiersglas

Degut a aquesta prohibició l’hostaler va desenvolupar un got especial que els cotxers podrien aguantar fàcilment quan portaven guants gruixuts per controlar els cavalls, i que es pogués fixar al pescant del carruatge.

L’adaptació del suport de fusta per deixar-lo sobre la taula es va introduir posteriorment per mantenir la tradició.

Aquesta història va inspirar Brouwerij Bosteels, de la propera Buggenhout. En els anys vuitanta va crear la cervesa Pauwel Kwak i també produeix les populars Tripel Karmeliet i DeuS Brut des Flandres.

En fires cerveseres de Bèlgica encara es pot veure circular el carruatge de Kwak amb aquests atípics (o potser ara ja típics) gots.

Carruatge amb diversos Koetsiersglas

Un got realment únic?

Segons com, aquesta copa entraria en la categoria de gots d’estrep (stirrup cup o parting cup que diuen els anglesos i dochan doris els escocesos), que es donava als hostes quan marxaven i ja tenien els peus en els estreps.

Fotografies d'un yard glass i d'una trompeta de xofer

És similar als yard of ale o yard glass (igualment coneguts com a long glass, Cambridge yard i ell glass). Són gots d’aspecte semblant d’uns 90 cm., sense una base plana, amb el bulb arrodonit en un extrem i l’obertura en l’altre. I una capacitat que pot variar entre 0,5 i 1,4 litres (dues pintes imperials i mitja).

Probablement originats al segle XVII a Anglaterra i igualment associats als conductors de diligències. També per la seva forma similar a la trompeta dels xofers anomenada coach horn.

Beure un d’aquests gots ple de cervesa el més ràpidament possible és un joc tradicional de pub. Se’n poden trobar penjats en les parets dels bars clàssics anglesos. A Nova Zelanda se l’anomena yardie i tenen el costum de beure’n un de ple quan un celebra el vint-i-unè aniversari. En la seva versió quater ale és pràcticament igual al got Kwak.

De totes maneres, Bosteels deu considerar que és un disseny únic, juntament amb la llegenda que l’origina, i determinant per la comercialització de la marca, ja que va demandar a un cerveser való per fer un got semblant amb un suport de fusta.

Fotografia del got de Corne i de Kwak

Per saber-ne més:

https://www.beertourism.com/blogs/belgian-beer/pauwel-kwak

https://belgianbeers.co.uk/beer-blog/why-is-kwak-beer-served-in-such-a-unique-glass/

https://en.wikipedia.org/wiki/Yard_of_ale

https://beerconnoisseur.com/articles/prestige-kwak?page=1

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20120924_00309474