Quan vaig començar a tastar cerveses artesanes hi havia a tot estirar unes 40 marques catalanes, i d’aquestes unes 25 amb fàbrica pròpia. Comptant les diferents cerveses que feia cada marca, semblava un objectiu assolible tastar totes les cerveses catalanes abans d’ampliar el focus i passar-ne a tastar de més llunyanes. Però, ai las, vaig enganxar el boom de la cervesa artesana, sobretot a Catalunya.

Actualment, deixant de banda els home brewers, esbrinar el nombre d’elaboradors amb fàbrica pròpia més nòmades (els gipsy brewers) i marquistes és una mica complicat, sobretot per aquest últims, perquè n’hi ha donats d’alta com envasadors, distribuïdors o importadors, o ni tan sols consten en els registres sanitaris.

En la plana de l’AESAN (Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición) es poden consultar els inscrits en el Registro General Sanitario de Alimentos (RGSEAA). En surten uns 123 a Catalunya, entre els que hi ha distribuïdors i importadors. Es poden segmentar bé per productors, envasadors, etc.

També es poden consultar els que apareixen en el Registre sanitari d’indústries i productes alimentaris de Catalunya (RSIPAC) depenent de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. La major part també tenen registre del RGSEAA, només uns pocs que limiten el seu àmbit d’actuació a Catalunya estan inscrits només en el RSIPAC.

Ajuntant uns i altres, surten 128 de Catalunya.

Aquí falten els que elaboren en fàbriques que ja tenen el seu propi registre sanitari. Aquests marquistes i nòmades ni tan sols deuen emmagatzemar i distribuir les cerveses, ja que pel que sembla actualment també cal registre sanitari per fer la distribució.

Si anem a webs on intenten compilar les cerveseres existents, les dades augmenten força. Al cercador de Birrapedia surten 240 cerveceres catalanes (microcerveceres, brewpubs, marquistes…).

En aquest llistat de VisualBeer surten 229 marques. D’aquestes, unes 90 amb fàbrica pròpia.

Mapa cerveceres
Hi ha unes 30 ja detectades com inactives, i així i tot, aquestes xifres ballaran una mica, perquè algunes de les que surten en aquest llistat actualitzat a mitjans de maig ja han anunciat que pleguen (com ara Piris) i hi ha alguna amb fàbrica pròpia que ja no elaboren, sinó que encarreguen l’elaboració a Txèquia i simplement distribueixen el producte ja envasat. Si bé per l’altra banda hi ha alguna marca nova que encara no consta (per exemple El Brètol). Però ni que en restem un 10%, continua sent un nombre espectacular.

Si mirem els Països Catalans la xifra s’enfila prop de les 400: prop de les 90 al País Valencià i unes 30 a les Balears, una trentena llarga a l’Aragó  i 3 de la Catalunya Nord. A L’Alguer encara no n’he trobat cap ;P

Sumant les diferents cerveses que fa cada marca, les col·laboracions, edicions especials per aquesta o aquella fira, experiments en sèries limitades, etc. és totalment impossible tastar-les totes!!!