Recentment vaig veure un vídeo d’història que esmentava els tankard, les gerres de cervesa angleses, d’estany i amb el fons de vidre i els enganys de la pèrfida Albió. Resulta que The King’s Shilling era una curiosa forma de certificar enrolar-se a la marina britànica.
L’Impress Service, el servei de reclutament
L’Impress Service, el servei de lleva, era l’organització en els ports encarregada d’aconseguir tripulants qualificats i experimentats per a la marina de guerra. Si bé s’instaura el 1664, aquestes pràctiques es remunten al segle XIV, en el regnat d’Eduard I d’Anglaterra.
Quan la marina anglesa no tenia prous mariners voluntaris, sovint en períodes de guerra, els reclutava a terra amb l’Impress Service. I a partir del 1795, amb les quotes que havien d’aportar els comtats de la costa.
Alhora, en el mar els navilis militars enrolaven forçadament mariners dels vaixells britànics que es trobaven. Per aquesta raó, solien tenir amagatalls on amagar els seus tripulants més valuosos quan s’aproximava una nau de guerra.
A diferència de molts dels seus rivals continentals de l’època, els súbdits britànics no estaven subjectes al reclutament per al servei militar, amb l’excepció d’un breu període de 1778 a 1780. Tot i així, finalitzades les guerres napoleòniques el 1814 els sistemes establerts proveïen reclutes voluntaris suficients per fer innecessaris els mitjans de reclutament forçós, encara que no es va renunciar oficialment a la pràctica.

El mot Impress derivava de ‘press’ i aquest de ‘prest’, del francès antic que significava préstec o avançament. Hi havia tota una cadena de pagaments i corrupteles dels oficials responsables fins als gangers o press gang que enrolaven els mariners sovint per la força. Enfront, suborns i conflictes amb les autoritats civils sovintejaven per recuperar els homes capturats per les impopulars patrulles de reclutament.
The king’s shilling

En aquest marc no desentona la creença que els encarregats del reclutament tractessin d’enganyar mariners embriagats amb cervesa.
Pel que sembla, les patrulles de reclutament naval convidaven a pintes de cervesa als desprevinguts mariners que en acabat es trobaven un shilling (‘prest money’) en el fons de la gerra. De fet, això tancava l’acord per a enrolar-se com a voluntari en la dura i mal pagada marina militar britànica. Beure la cervesa es considerava que era l’acceptació dels diners (‘to take the king’s shilling’, expressió que encara s’utilitza avui dia) i el compromís amb la contractació al servei del rei.
Per evitar aquest engany, els propietaris de les tavernes van fer les gerres, els típics tankard, amb el fons de vidre. D’aquesta manera, el bevedor podia distingir la moneda (el shilling del rei) en el fons del got i refusar la beguda, evitant així el reclutament.
Si això resulta estrany, més inusual va ser quan el 1793 la Duquessa de Gordon va recórrer Escòcia per aixecar un regiment per al seu marit, oferint el King’s shilling en els seus llavis.
Pewter tankard

Tornant al tema, el tankard originalment era un recipient de fusta similar a un barril. Si bé han quedat pocs exemplars de finals de l’edat de bronze, de 2.000 anys d’antiguitat, prou semblants als actuals. Com el Langstone tankard trobat al sud-est d’Anglaterra, de quatre pintes de capacitat i folrat de bronze, segurament per un ús comunitari.

Finalment, es configura al segle XV com una tassa gran, aproximadament cilíndrica, amb una sola nansa i utilitzat principalment per beure cervesa. El tankard solia ser de plata o estany (pewter, sovint era tòxic degut a aliatges amb plom, com el peltre), també de fusta o ceràmica.
No obstant, altres teories diuen que el fons de vidre era perquè el client pogués percebre la claredat de la cervesa. Una resposta dels manufacturers d’estany per competir amb els cristallers i que evitava al taverner despeses en fràgils tankards de vidre.
O fins i tot, qui diu que el fons permetia estar a l’aguait al beure durant les habituals baralles en locals de mala mort, per advertir un atac en aixecar la copa.
Per saber-ne més:
https://en.wikipedia.org/wiki/Tankard
https://museum.wales/articles/2010-04-01/Ancient-Drinking-Culture-The-Langstone-Tankard/
https://en.wikipedia.org/wiki/Impressment
https://www.nelsonsnavy.co.uk/broadside7.html
https://www.parliament.uk/about/living-heritage/transformingsociety/private-lives/yourcountry/overview/pressgangs-/